Roy Bakker kent een weekend vol motorische problemen

Het Roy Bakker Racing Team is in het weekend van 16 en 17 maart afgereisd voor de eerste race van het Benelux kampioenschap in Mariembourg. Roy kende eerder al veel podiumplaatsen op Mariembourg en het team had veel vertrouwen in het raceweekend. Met op zaterdag twee vrije trainingen moest Roy zich klaarmaken voor de kwalificatie. Tijdens de vrije trainingen merkte Roy direct dat er iets niet klopte aan de kracht van de motor. De eerste vrije training was de baan helaas nog nat en tijdens de tweede vrije training voelde Roy het opnieuw. De motor miste veel kracht in het middengebied. Het aanpassen van de carburateur afstelling had geen effect op het gevoel en dus moest het team het probleem snel zien te vinden voor de kwalificatie.

Voor de kwalificatie heeft het team alles gecontroleerd, maar niks kunnen vinden. Wel heeft het team veel onderdelen vervangen die het probleem hadden kunnen veroorzaken. Het hielp helaas niets voor de kwalificatie, want Roy miste nog steeds erg veel kracht. In vergelijking met de data van de eerdere jaren miste Roy 5 tot 6 km/u op het rechte stuk. Dit (en het verlies van kracht in het middengebied) zorgde ervoor dat Roy dezelfde tijd wist te rijden als vorig jaar, maar met een zachtere compound banden. Met deze zachtere compound had Roy minstens een halve seconde sneller moeten zijn. Een halve seconde was uiteindelijk precies wat Roy miste op de nummer 1. Roy reed een 13e tijd. Iets wat we niet van hem gewend zijn.

Tijdens de eerste race wist Roy goed mee te komen met de start, maar merkte direct dat het geen verschil maakte. Wat het team ook probeerde, Roy bleef kracht missen. Ondanks een te kort aan kracht, bleef Roy doorvechten. Veel verder dan een 11e plaats, kwam hij dan ook niet. Na de eerste race heeft het team de tijd gehad om alles uit te pluizen. Daarbij kwam een grote oorzaak naar boven, maar dit zou uiteindelijk niet het complete probleem verhelpen. Het team kwam erachter dat de nieuwe carburateur niet op druk bleef staan. Dit zorgde er uiteindelijk voor dat deze niet naar behoren werkten. Afstellingen maakten daarom ook geen verschil.

Voor de tweede race plaatste het team een nieuwe carburateur en dit ging gelijk beter, maar nog steeds niet zoals het moest zijn. Roy wist het snelheidsverschil te beperken, maar miste nog steeds 0,3 seconde per ronde. Ook in deze race moest hij genoegen nemen met een 9e plaats. Dit alles zorgde ervoor dat Roy als 9e mocht starten in de finale.

Voor de finale is het team opnieuw heel de kart rond geweest om de mogelijke oorzaak te achterhalen. Enkele onderdelen zijn vervangen voor de zekerheid. Het team wist dat het na de race niets anders kon zijn dan de motor. Verder had het team alles vervangen. De motor mocht helaas niet opengemaakt worden om na te meten. De zegel mocht niet worden verbroken. Tijdens de finale maakte Roy een goede start en kwam als 8e door. In de eerste ronden wist hij de 7e plaats te pakken en vervolgens begon het heel hard te regenen. Roy en alle andere rijders waren aan het knokken om de kart met slicks op de baan te houden. Inhalen was daarom erg lastig. Roy wist de race te finishen als 7e.

Een teleurstellend weekend voor het team. Zeker doordat verwacht werd dat met de nieuwe motor er geen problemen zouden zijn. Na het weekend is de motor direct opengegaan om te kijken. Een verkeerde poorttiming zou de oorzaak kunnen zijn, maar dit moet nog getest worden op de kartbaan. Voor het kampioenschap is het resultaat van het afgelopen weekend niet erg. Elke rijder heeft namelijk het recht om zijn 2 slechtste resultaten te schrappen. De volgende wedstrijd is op 4 en 5 mei in Ostricourt (F), maar voor die tijd zal het team eerst veel gaan testen. Daarnaast is het team druk in gesprek met de leverancier van de motor.

Aankomend weekend rijdt Roy Bakker race 1 van het Benelux Kampioenschap in Mariembourg!
PREVIOUS POST
Roy Bakker is klaar voor de 2e race van het Benelux Kampioenschap in Ostricourt!
NEXT POST